Vyhláška č. 10/2000

o regulaci pohybu psů a jiného zvířectva na veřejných prostranstvích

 

 

Obecní zastupitelstvo obce Zvole se usneslo dne 31.3.2000 podle ustanovení §36, odst. 1), písm. f) zákona č. 367/1990 Sb. , o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, vydat podle ustanovení § 14, odst. 1), písm. o), § 16, odst. 1) a 2) a § 17 tohoto zákona obecně závaznou vyhlášku

 

o regulaci pohybu psů a jiného zvířectva na veřejných prostranstvích

 

 

Čl. 1

Závaznost vyhlášky

 

1)       Tato vyhláška řeší regulaci pohybu psů a jiného zvířectva na veřejných prostranstvích správního území obce Zvole.

 

2)       Tato vyhláška je závazná pro všechny fyzické a právnické osoby, které mají na území obce trvalé nebo přechodné bydliště nebo sídlo či provozovnu firmy a dále pro další osoby, které se na území obce i dočasně zdržují.

 

 

Čl. 2

Předmět vyhlášky

 

Předmětem vyhlášky je zákaz volného pobíhání psů, jakož i jiného domácího a hospodářského zvířectva na veřejných prostranstvích.

 

 

Čl. 3

Určení míst, která jsou v obci Zvole veřejným prostranstvím

 

Za veřejné prostranství se podle této vyhlášky považují zejména silnice, místní komunikace, veřejná zeleň, jakož i další prostory přístupné každému bez omezení, resp. určené k veřejnému užívání.

 

Čl. 4

Povinnosti vlastníků psů

 

1)     Vlastník psa, popřípadě jiná osoba, která se pohybuje se psem na veřejném prostranství, musí psa zajistit takovým způsobem, aby nemohl poškodit cizí majetek, nemohl obtěžovat na zdraví jiné občany tak, aby se předcházelo občansko-právním sporům.

 

2)     V místech zvýšené koncentrace obyvatel, zejména v centru obce nebo na jiných frekventovaných ulicích (plochách), v blízkosti nákupních středisek, dětských hřišť a pískovišť nesmí být ponecháni bez dozoru a jejich pohyb musí být omezen vodítkem. Psi, kteří vykazují nebezpečné povahové vlastnosti, agresivitu, nervozitu, zhoršenou ovladatelnost, musí být vlastníkem nebo osobou, která psy doprovází, opatření navíc náhubkem.

 

3)     Vlastník psa je povinen zabezpečit, aby nedocházelo k nadměrnému obtěžování okolí hlukem, zejména v době nočního klidu na území celé obce Zvole, zejména na veřejných prostranstvích.

 

 

Čl. 5

Sankce

 

Porušení povinností stanovených touto vyhláškou může být postiženo podle obecně závazných právních předpisů1), pokud nepůjde o jiný správní delikt nebo o trestný čin.

 

Čl. 6

Závěrečná ustanovení

 

Případné změny budou řešeny dodatkem k této vyhlášce.

 

 

Datum vyvěšení vyhlášky: 3. 4.2000

Tato vyhláška nabývá účinnosti dne 20. 4.2000

 

 

 

 

………………………………….                                 ………………………………….

Ing. Jaroslav  Š a f r á n e k, CSc.                                             Miloslav Řezníček

        zástupce starosty obce                                                            starosta obce

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1) Zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů.

 

 

D o d a t e k   č.  1

 

 

k vyhlášce č. 10/2000 obce Zvole, o regulaci pohybu psů a jiného zvířectva na veřejných prostranstvích

 

 

 

 

 

           Obecní zastupitelstvo obce Zvole se usneslo dne 8.9.2000 podle ustanovení § 36, odst. 1), písm. f) zákona č. 367/1990 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, vydat podle ustanovení § 14, odst. 1) písm. c), § 16, odst. 1) a 2) a § 17 tohoto zákona

 

 

Dodatek č. 1 k obecně závazné vyhlášce obce Zvole č. 10/2000, o regulaci pohybu psů a jiného zvířectva na veřejných prostranstvích:

 

 

 

Čl. 2 se ruší a nahrazuje textem:

 

 

Čl. 2

Předmět vyhlášky

 

1)     Předmětem vyhlášky je zákaz volného pobíhání psů, jakož i jiného domácího a hospodářského zvířectva na veřejných prostranstvích.

 

2)     Na veřejných prostranstvích musí být pes veden na vodítku a opatřen náhubkem.

 

3)     Pes nesmí znečišťovat veřejné prostranství. V případě, že ke znečištění dojde, je vlastník psa, příp. osoba, která se se psem pohybuje, povinna bez zbytečného odkladu zvířetem způsobenou škodu odstranit.

 

4)     Vlastník psa, příp. osoba, která se pohybuje se psem na veřejných prostranstvích, musí psa zajistit takovým způsobem, aby nedocházelo k nadměrnému obtěžování okolí hlukem, zejména v době nočního klidu, aby nemohl poškodit cizí majetek a ohrožovat na zdraví jiné občany a aby se předcházelo občanskoprávním sporům.

 

 

Čl. 4 se ruší a nahrazuje se textem:

 

 

Čl. 4

Sankce

 

Porušení povinností stanovených touto vyhláškou

a)        fyzickou osobou je přestupkem 1)

b)     právnickou osobou nebo fyzickou osobou podnikající podle zvláštních předpisů se posuzuje jako jiný právní delikt2), nejde-li o delikt postižitelný podle zvláštních předpisů.

 

Pod čarou se doplňuje odkaz 2) s textem:

 

3)       Zákon č. 367/1990 Sb. , o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů.

 

 

 

 

Datum vyvěšení dodatku č. 1 vyhlášky: 11.9.2000

 

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem: 25.9.2000

 

 

 

 

 

…………………………………..                                 …………………………………

Ing. Jaroslav  Š a f r á n e k , CSc.                                         Miloslav  Ř e z n í č e k

      zástupce starosty obce                                                               starosta obce