Obecně závazná vyhláška obce Zvole

č. 1/2002,

 o ochraně nočního klidu

 

            Zastupitelstvo obce Zvole z důvodu naléhavosti se usneslo dne …….. 2002 podle ustanovení § 84, odst. 2), písm. i) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, vydat podle ustanovení § 10, písm. b) a § 12 tohoto zákona obecně závaznou vyhlášku

 

o ochraně nočního klidu:

 

Čl. 1

Závaznost vyhlášky

(1)      Tato vyhláška řeší ochranu nočního klidu, jehož porušení může vést k narušení veřejného pořádku.

(2)      Tato vyhláška je závazná pro všechny fyzické a právnické osoby, které mají na území obce trvalý pobyt nebo sídlo či provozovnu firmy a dále pro další osoby, které se na území obce i dočasně zdržují.

 

Čl. 2

Předmět vyhlášky

(1)   Mezi 22. hodinou večerní a 6. hodinou ranní (dále jen „v noční době“) se nesmí provádět v objektech sloužících k podnikání činnost, která zatěžuje okolí hlukem. Zejména se zakazuje používat hlučné stroje anebo zkoušet opravované a upravované stroje mimo budovy dostatečně chránící okolí před hlukem.

(2)   Povinnost stanovená v odst. 1) se přiměřeně vztahuje na všechny, kteří v dané době užívají strojů anebo provádějí zkoušky strojů zatěžujících okolí hlukem.

(3)   Zastupitelstvo obce Zvole (dále jen „zastupitelstvo“) může na základě odůvodněné žádosti udělit jednorázovou výjimku z povinnosti podle odst. 1), jestliže to vyžaduje například technologie výroby či zkušební provoz a žadatel vykonal náležitá opatření pro snížení hlukových následků provozu na minimum.

(4)   V noční době se hlučnost projevu osob musí ve všech místech jejich pobytu omezit na míru přiměřenou místu pobytu a jeho podmínkám.

(5)   Hudební nástroje, rozhlasové a televizní přístroje a jiná zařízení k reprodukci zvuku se smějí v noční době použít jen takovým způsobem, aby nezúčastněné osoby nebyly rušeny.

(6)   Povinnosti podle odst. 1) a 2) neplatí v době havárií a jiných náhlých událostí.

 

Čl. 3

Pohostinská zařízení

(1)    Provozovatel pohostinského zařízení je povinen vyžádat si pro stanovení zavírací hodiny po 22. hodině předchozí souhlas zastupitelstva. Žádost o souhlas musí být podána zvlášť pro vlastní zařízení a zvlášť pro letní zahrádku.

(2)    Souhlas podle odst. 1) zastupitelstvo neudělí jen tehdy, jestliže by docházelo k opakovanému zatěžování okolí hlukem v době nočního klidu. Ze stejného důvodu může zastupitelstvo později souhlas odejmout. Zastupitelstvo stanoví den účinnosti odejmutí souhlasu tak, aby se provozovatel mohl na změnu provozní doby připravit a nebyl nepřiměřeně poškozen, nejdéle však do  jednoho měsíce od rozhodnutí.

(3)    Provozovatelé pohostinských zařízení mohou pořádat jednotlivé akce (večírky, svatby atd.), které svým trváním překročí pravidelnou zavírací dobu. Pokud tato doba přesáhne 22. hodinu, oznámí nejméně sedm dnů předem její konání zastupitelstvu. Pokud zastupitelstvo do pěti dnů nerozhodne zamítavě, platí, že byl dán souhlas k překročení zavírací hodiny. Zastupitelstvo může svůj souhlas odepřít pouze tehdy, jestliže tentýž provozovatel v době posledních šesti měsíců opakovaně nezabezpečil při podobných akcích ochranu nočního klidu v bezprostředním okolí své provozovny anebo četnost akcí nabývá pravidelného charakteru.

 

Čl. 4

Sankce

(1)   Osoby, které poruší povinnost uloženou touto vyhláškou budou postihovány dle zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů.

(2)   Právnické osobě nebo fyzické podnikající osobě, která poruší povinnost uloženou touto vyhláškou, může obec uložit pokutu  dle zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů.

 

Čl. 5

Přechodné ustanovení

(1)   Provozovatel pohostinského zařízení s zavírací dobou po 22. hodině požádá zastupitelstvo do 7 dnů od nabytí účinnosti této obecně závazné vyhlášky o souhlas podle čl. 3, odst. 1). Až do rozhodnutí může provozovat pohostinské zařízení podle dosavadních podmínek. Jestliže o souhlas nepožádá, platí, že osmým dnem od účinnosti nemá souhlas zastupitelstva.

 

Čl. 6

Závěrečné ustanovení

Případné změny budou řešeny dodatkem k této vyhlášce.

 

 

 

Datum vyvěšení vyhlášky …………………….

Datum sejmutí vyhlášky ……………………….

 

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem ……………………….

 

 

 

 

Ing. Jaroslav Šafránek, Csc.                              Miloslav Řezníček

         místostarosta obce                                               starosta obce